Lennin puheenkehityshän on ollut vähän niinkuin arvoitus asia meidän perheessämme jo jonkin aikaa. Puheterapeutille on nyt lähete, sen mahdollistaa Lennin iän lähentyminen kolmea ja puheenkehityksen rajoittuminen muutamaan kymmeneen hänen käytettössään olevaan sanaan. Muutamia lauseita on kuultu, kuten tää on mun auto, tai ukin auto on punanen jne..

Muistan Lennin yksivuotis -synttärit. Joku Lennin aikuisista vieraista pohti, että ensi vuonna se Lennikin synttäreillään sitten jo juttelee kummasti. No se ensi vuosi tuli. Sanat eivät. Muistan itse silloin ajatelleeni, että ENSI vuonna sen on jo pakko puhua, silloinhan se on jo kolme ja kolme-vuotiaat puhuvat, ja paljon!! Nyt niihin synttäreihin on aikaa vajaat kolme kuukautta enkä oikein tiedä pitäisikö olla huolestunut vai ei. Toiset toitottavat, että "kyllä se vielä ehtii", ja "se ennen pitkää puhuu niin paljon, että toivoisit sen olevan joskus hiljaakin", ja muita kommentteja tarkoitettuna huojentamaan omaa oloani. Osasta kommenteista jotenkin paistaa läpi, että niillä nimenomaan koitetaan rauhoitella minua, tyylillä älä hätäile, ihan normaali se on. Entä hätäilenkö sitten? Pitäisikö? Onko tässä nyt syytä potea huonoa omatuntoa jossen hätäilekään?

Jotenkin olen ajatellut, että tässä arjessa on niin paljon kaikkea muutakin mietittävää ja muitakin murheita, että ei edes ehti hätäillä, ei jaksa. Ei jaksa ottaa sitäkin vielä yhdeksi murheeksi. Kuitenkaan yhden käden sormet eivät riitä laskemaan niitä kertoja jolloin olen nähnyt unta, että Lenni puhuu. Kuitenkin se on jossain taka-alalla mielessä, aina enemmän, mitä vanhemmaksi Lenni tulee ja aina enemmän kun tapaan yksivuotiaan lapsen joka puhuu solkenaan. Toisaalta aina innostuu ja saa toivoa kun Lenni oppii uusia sanoja. Kyllähän meidän mukula sanoo esim. Tiina ja Niina ja mummo ja ukki aivan täydellisesti, mitäs sitä turhaan "äitiä" edes opettelemaan...nyyh..:( Joka tapauksessa, tälläkin syyslomalla Lenni on oppinut sanomaan muun muassa autotie ja ne ihanat, viimeiset päivät erittäin ahkerassa käytössä olleet sanat " En mä halua"! Ehkä tämä on nyt juuri sitä mistä varoiteltiin, että joskus vielä toivon, ettei se puhuisi, kun vastaus kaikkeen on se tiukka en mä halua.. Ehkäpä sekin on kumminkin parempi, kuin ne Stam1nan biisin kadonneet kolme sanaa..